سوغات شیراز مبحثی است که در این مقاله از سایت نشاط آوران به آن خواهیم پرداخت چرا که شاید برای افراد زیادی این سوال بوجود بیایید که
سوغات شیراز چیست؟ شیراز شهر گل و غزل است، شهری که عطر بهارنارنج کوچه هایش آدم را شاعر می کند. در شهری که حافظ شیرازی و سعدی بزرگ در آن قرار گرفته اند باید از هر چیز بهترینش را پیدا کرد. در این مطلب از سایت نشاط آوران، سوغاتی های شهر شیراز را به تفصیل آورده ایم. یکی از بزرگترین دغدغه هایمان هنگام بازگشت از سفر، خرید سوغاتی برای اقوام و آشنایان است تا بدانند که به یاد آن ها بوده ایم. در این بخش می خواهیم شما را با سوغاتی های شیراز آشنا کنیم، تا چنانچه سفری به این شهر زیبا داشتید دچار سردرگمی برای تهیه سوغات نشوید.
صنایع دستی شیراز با ارزش ترین سوغاتی است که میتوانید تهیه کنید، صنایع زیبایی که منحصر به شیراز است مانند خاتم کاری، گلیم، قالی و قالیچه، گبه، منبت کاری و ... می باشند. از صنایع دستی که بگذریم به سوغاتی های خوراکی شیراز مثل مسقطی، بهارنارنج، خرما، آب لیمو تازه، عرقیات ناب و فالوده بسیار خوشمزه آن می رسیم. در ادامه شرح مختصری از این سوغاتی های شیراز خواهید خواند.
از جمله دیگر سوغاتی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کلوچهکاک یا نان یوخه شیرازنان فساپرتقال دارابرب انار ارسنجانآبغورهکاکوتی مسقطی شیراز
یکی از معروفترین شیرینی های ایرانی که نوعی حلوا هم محسوب می شود، مسقطی شیراز است.
در سفره نوروزی ایرانیان، بخصوص بخش های جنوبی کشور مسقطی جایگاه ویژه ای دارد و بعنوان یک دسر خوشمزه می توان از آن یاد کرد. مسقطی را می توانید در بیشتر مراکز خرید و فروشگاه های موجود در جاذبه های گردشگری این شهر مانند
پاسارگاد شیراز تهیه کنید. مسقطی شیراز انواع ویژه ای دارد که محبوب ترین آن مسقطی لارستان می باشد.
ماده اصلی تهیه این شیرینی خوشمزه، نشاسته است که در هضم غذا بسیار موثر عمل می کند. مسقطی در رنگ ها و طعم های مختلف همچون زرشکی، گل محمدی، زعفرانی، پسته ای و ... عرضه می شود. محبوب ترین آن مسقطی زرد زعفرانی است.
لیمو و آبلیمو شیراز
وجود باغ های مرکبات در استان فارس سبب شده که این استان سهم به سزایی در تأمین لیموی مورد نیاز کشور و صادرات داشته باشد و در این میان جهرم در کشت لیمو ترش سرآمد است. برداشت این محصول از نیمه دوم شهریور تا پایان اردیبهشت ماه ادامه دارد. از لیمو به روش های مختلفی میتوان بهره برداری کرد مثل آبلیمو، لیمو خشک، اسانس و ... که رایج ترین آن آبلیمو است.
لیمو مکمل مناسبی بعنوان یک چاشنی مفید و خوشمزه در سفره های ایرانی است، که به صورت تازه یا عصاره استفاده می شود. لیمو و آبلیمو علاوه بر طعم عالی که به غذا می دهند خواص درمانی متعددی دارند. آبلیمو از تولیدات مهم و برجسته شیراز است و منبع غنی ویتامین c می باشد. یکی از مهمترین خواصش این است که سبب شفافیت پوست و جلوگیری از تاسی سر می شود، بعلاوه در تقویت و رشد مو موثر است. یکی از عمده ترین
سوغات شیراز آبلیمو می باشد، اگر سفری به این شهر داشتید از خرید آبلیمو فراموش نکنید.
عرقیات شیراز
وجود باغ ها و گلستان های فراوان در شیراز و حومه آن، شیراز را به شهر عرقیات مشهور کرده است. عرقیات در واقع از سوغات معروف شیراز محسوب می شود. هر کدام از این عرقیات طعم و خواص درمانی ویژه ای دارند. محبوب ترین آن ها عرق بیدمشک، نسترن و دو آتش است. همچنین گلاب هم یکی از عرقیات تولید شده می باشد، که گلاب میمند از شهرت خاصی برخوردار است.
برخورد شیرازی ها با مقولهء «عرقیات» خیلی حرفهای است! عرق گیری از گیاهان مختلف در شیراز انجام می شود. به این صورت که عصاره ی معطر گل و گیاهان توسط دستگاه، تقطیر می شود. از عطر و عرق بدست آمده برای معطر کردن شیرینی ها، غذا ها و شربت ها در مراسمات و همچنین خوشبو کردن هوا و تهیه داروهای گیاهی و سنتی استفاده می کنند.
شیرازی ها تمایل زیادی به استفاده از عرقیات بجای نوشیدنی های صنعتی دارند، چنانچه سفری به شیراز داشتید توصیه می کنیم از عرقیاتش که کاربردهای بسیاری دارند، خریداری کنید.
بهارنارنج شیراز
آب و هوای مناسب شیراز باعث شده تا درختان نارنج را به وفور ببینید. اگر فصل بهار، مخصوصاً اردیبهشت به شیراز سفر کنید عطر بهارنارنج حال و هوای خاصی را پدید آورده است. بهارنارنج شکوفه درخت نارنج است که عطر و بوی بی نظیری دارد. بهارنارنج شهر شیراز، زبانزد خاص و عام است. از دیرباز یکی از سوغاتی ها و سنت های گذشته شیراز بزرگ این بوده است که در زمان سفر به دیگر شهرها با خود تحفه ای میبردند که در آن یا عرق بهارنارنج و یا گل خشک بهارنارنج و ... آن بوده است. از خواص بی نظیر عرق بهارنارنج می توان به موارد زیر اشاره کرد :
مؤثر برای سیستم عصبی بدنآرامش بخش و ضد تشنججلوگیری از حمله های قلبیرفع مشکلات خواب و بی خوابیاشتها آور و ضد سرفه شکوفه نارنج از خانواده مرکبات است که در عطرسازی و ساختن اسانس استفاده می شود. خواص دارویی بسیاری دارد، که در نشاط آوران به موارد زیر اشاره شده است:
آرامش بخش، ضد هیجانات، اشتهاآور، ضد سرفه، تنظیم تپش نامنظم قلب، کاهش میگرن و سردردهای عصبی، کنترل تشنج، حمله های قلبی و مهمترین آن ها تأثیر روی سیستم عصبی بدن است.
اگر مشکل کم خوابی دارید، حتماً پیش از خواب مقداری چای یا عرق بهارنارنج بنوشید. فرآورده های متعددی مانند چای بهارنارنج، شربت بهارنارنج، مربا، عرق بهارنارنج، عطر و اسانس نیز می توان از آن تهیه کرد.
به پیشنهاد ما، بهترین
سوغاتی شیراز که می توان تهیه کرد بهارنارنج است، چرا که شهر، شهر بهارنارنج می باشد.
فالوده شیراز
فالوده شیراز در سراسر کشور معروف است، کمتر کسی را می توان یافت که آن را نشناسد. فالوده شیرازی به لطف لیمو ترش تازه شیراز طعم بسیار عالی دارد. همچنین متناسب با سلیقه هر فرد با عرقیات مختلف، آب آلبالو و دیگر میوه ها سرو می شود. در شیراز خوردن یک کاسه فالوده بهمراه بستنی سنتی خالی از لطف نیست و طعم به یاد ماندنی دارد. این فالوده بصورت خشک شده نیز عرضه می شود که می توانید آن را خریداری کرده و به شهر و دیار خود ببرید.
نان فسا
نان فسایی یکی از معروف ترین سوغات شهر شیراز است که در نشاط آوران به نام دیگر آن یعنی کماج نیز اشاره شده است. ره توشه ی کاروان های قدیم شیراز کماج بوده، به علت مقوی بودن این شیرینی خوشمزه و ماندگاری بالا از آن در سفرها بهره می گرفتند. مواد تشکیل دهنده نان فسا روغن نباتی جامد، گلاب، هل سبز، تخم خرفه یا خشخاش، آب، آرد ستاره و شکر می باشد. در ایام نوروز این نان شیرینی مقوی در شهر فسا و شیراز طرفداران زیادی دارد.
رب انار ارسنجان
یکی از معروف ترین سوغاتی های استان فارس رب انار ارسنجان است که هر ساله جشنواره رب انار در این شهر برگذار می شود. این رب انار با مراحل سخت سنتی درست می شود و به علت نوع کاشت و همسایگی درخت انار با درختانی همچون زردآلو و ... و استفاده از سایه ی بیشتر، این انارها دارای آب فراوان می باشند. قدمت این باغ های انار بیش از 100 سال می باشد که پس از باروری هرساله درختان انار، مردمان ارسنجان حاصل زحمات خود را به رب انار تبدیل می کنند. باغ انار ارسنجان در 2800 هکتار زمین پرورش داده می شود که حدود 40 هزار تن انار برداشت می گردد. در روش سنتی رب انار ابتدا نار تکونی می شود و سپس انارها به تارک منتقل می شود تا دانه های آنها برای آبگیری فشرده شود (تارک ظرف سفالی بزرگی است که لوله ای به بیرون دارد و یک فرد با قدرت بدنی بالا چکمه های مخصوص خود را پوشیده و انارهای دانه شده را لگد می کند) پس از آن آب انار خالص بدست می آید. آب انار ها را بر روی آتش میجوشانند و برای جلوگیری از سرریز شدنشان با وسیله ای دستساز به نام شاپو آن را هم می زنند (شاپو نوعی چوب بلند است که از خارهای ارسنجان بر سر آن می بندند). تا دو ساعت آب انارها می جوشد تا به رب انار تبدیل شود.
نشاط آوران به شما سروران عزیز سفارش می کند، در سفر به استان فارس از شهرهای جذاب و دیدنی اطراف شیراز نیز دیدن کنید و از جشنواره رب انار ارسنجان در فصل پاییز بی بهره نمانید.
منبع : نشاط آوران - جامع ترین سایت گردشگری ایران